website Cheryl en Selena 01 websize

Hij werd afgelopen oktober voor 10.000 euro gekocht op een veiling voor de Premier Badminton League (PBL) in India.Op dat moment was Mark Caljouw (23), de huidige nummer 35 van de wereld, een ‘koopje’.

Maar na vier gewonnen singles en een halve finale plaats in één van de sterkste badmintoncompetities ter wereld heeft Caljouw naam gemaakt in India: “Het was een geweldig avontuur. Ik voelde me echt een ster.”

Miljoenen kijkers op televisie, interviews met landelijke media, handtekeningen uitdelen en honderden fans die ‘Who’s the man? He’s the man’ zingen en vervolgens naar Mark Caljouw wijzen. Dit was van 22 december 2018 tot 13 januari 2019 het wereldje waarin de badmintonner uit Rijswijk leefde. “Het was super gaaf. Ik heb de tijd van mijn leven gehad.”

Eerste Nederlander in PBL
Mark Caljouw is de eerste Nederlander die mee heeft gedaan aan de Premier Badminton League. De competitie bestaat uit negen teams, waarvoor spelers uit heel de wereld worden gekocht via een veiling. Het maximale bedrag per speler is ongeveer 94.000 euro. Het deelnemersveld van de PBL, met onder andere Olympisch kampioen Carolina Marin, is erg sterk. “Ik kwam uit voor de Hyderabad Hunters”, vertelt Caljouw. “In mijn team zat ook de Indiase speelster Pursarla Venkata Sindhu. Zij is op dit moment de nummer drie van de wereld en mega populair in India. Echt iedereen daar, maar bijvoorbeeld ook in China, Maleisië en Indonesië, weet wie Sindhu is.”

Master of the tie
Mark Caljouw maakte zichzelf populair door gelijk de eerste vier competitiewedstrijden zijn single te winnen. Daarbij zorgde hij steeds voor spanning door in de verlenging aan het langste eind te trekken. Dit bleef niet onopgemerkt, dus ontving hij van de organisatie een geldcheque voor ‘Master of the tie’. “Het was geweldig om die wedstrijden te spelen. Het publiek is echt te gek. Heel bizar om je naam te horen galmen in zo’n groot stadion met badmintonfans.”

Nieuwe vrienden gemaakt
De Hyderabad Hunters waren in de halve finale niet opgewassen tegen de Mumbai Rockets. Mark Caljouw verloor zijn enkelspel: “Ik was helaas al twee dagen ziek en was dus niet fit in de laatste wedstrijd. Maar ik kijk met trots terug. Ik heb nieuwe vrienden gemaakt en vond het super om onderdeel uit te mogen maken van de ‘Hunters-familie’.”

Olympische Spelen
Of Caljouw volgend jaar weer meedoet aan de PBL, weet hij nog niet: “Dat is afhankelijk van het schema voor de Olympische Spelen. Ik moet op een ‘geschoonde’ lijst bij de top 20 van de wereld behoren om mee te mogen doen. Er staan waarschijnlijk wel vijf chinezen in de top 20, daarvan mogen alleen de beste twee naar Tokio. Mijn hoogste ranking is 25, met die ranking zijn de Olympische Spelen heel realistisch voor mij.”

Nederlanders doen het goed
Mark Caljouw maakt onderdeel uit van TeamNL en speelt competitie in Denemarken, maar ook in Nederland bij badmintonclub DKC. Hij is niet de enige Nederlander die wereldwijd naamsbekendheid aan het opbouwen is. Ook Selena Piek en Robin Tabeling timmeren aan de weg. Ze behaalden afgelopen week een halve finaleplaats in het gemengddubbel op de Malaysia Open en wisten onder andere te winnen van de nummer 9 van de wereld.

Via Lisanne van Daalen de Jel

Meer foto's en video's op: https://www.instagram.com/hyderabadhunters/ en 

.

 

e-max.it: your social media marketing partner

tekst-onderlogos1NOC onderlogosBWF onderlogosNedLot SMALL landscape RGB 106 77BE onderlogosfz forza 106 77